MEDIA

14

Martie

Călătorie pe aripi de hârtie

                   ,,La ce sunt bune cărțile? Îmi vine să răspund: la totul și la nimic. Poți trăi foarte bine fără să citești. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusețea muzicii lui Mozart. În ce mă privește, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărți. Am nevoie să citesc așa cum am nevoie să mănânc și să beau. Hrana pe care mi-o oferă este la fel de indispensabilă ca și cea materială.”– Nicolae Manolescu


                          Mulțumesc cu profundă recunoștință Fundației Rădăcini pentru premiul acordat, în cadrul primei ediții a proiectului Biblioteca pentru școala mea! Mi-a făcut o deosebită plăcere să coordonez activitățile cu elevii în cadrul acestui proiect, în anul care a trecut, căci am simțit că m-am apropiat de menirea unui adevărat profesor de română: acela de a îndruma elevul în călătoria pe tărâmul cunoașterii prin lectură. 


                          Consider că cititul reprezintă o parte esențială a dezvoltării elevilor, beneficiile acestuia fiind incontestabile: îmbunătățirea performanței școlare, sporirea încrederii, a stimei de sine, dezvoltarea imaginației creatoare de noi și noi universuri.


                          Proiectul minunat al Fundației Rădăcini ne-a oferit prilejul de a constitui un cerc de lectură al școlii, de care suntem foarte mândri, ,,Călătorie pe aripi de hârtie”. Și ce călătorie palpitantă și interesantă a fost această primă ediție! Activitatea elevilor mei în cadrul cercului de lectură m-a făcut să realizez că sunt un profesor binecuvântat. Am descoperit copii care s-au îndrăgostit de lectură, a căror privire se lumina atunci când își împărtășeau impresiile despre ultima carte citită, elevi care transpuneau universul cărții într-un proiect care te impresiona profund. Am fost de nenumărate ori uluită de răbdarea și migala de care dădeau dovadă în realizarea fișelor de lectură. Cărțile nu mai erau o corvoadă, ci deveniseră hrană spirituală. Îmi amintesc cu mult drag de ultima activitate desfășurată la cercul de lectură. Luna trecută i-am provocat să aleagă un autor preferat, în cadrul activității ,,Călătorie pe tărâmul cărții”. Cu multă creativitate și entuziasm, au argumentat ce imagini ar reflecta mai bine esența cărții și ar atrage cititorii, creând o proiecție originală a acesteia, așa cum puteți vedea în imaginile de mai jos. A fost o reală plăcere să îi ascult, să constat că au citit cărțile pe îndelete, în tihnă, că au reflectat asupra celor citite. M-a bucurat să îi aud spunând că au fost captivați de acțiune și că au fost multe momente în care s-au întors la anumite pagini, pasaje, capitole.


                          Vă mulțumim pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect! Cărţile oferite cu generozitate, prin intermediul Fundației Rădăcini, ne-au oferit ocazia de a călători spre inima şi mintea copiilor, un drum al libertăţii, al creativităţii şi al imaginaţiei care deschide lumi.

 

Profesor Iftene Ramona Maria – Școala Gimnazială nr. 1, Văleni, județul Vaslui